به منظور تحقق آرمان های حضرت امام خمینی (ره) و رهنمودهای مقام معظم رهبری مبنی بر تحقق دانشگاه اسلامی و همچنین به منظور حمایت از حقوق سیاسی و اجتماعی دانشجویان و دانشگاهیان، تشکل های دانشجویی در چارچوب ضوابط و مقررات دانشگاه ها تشکیل گردیده است. دانشگاه شیراز  با داشتن 9 تشکل دانشجویی اقدام به برگزاری فعالیت های مختلف اجتماعی سیاسی و فرهنگی از قبیل سخنرانی سیاسی اجتماعی، مناظره، کرسی آزاد اندیشی و … برای ذائقه های مختلف  در بین دانشجویان و دانشگاهیان می نمایند. کانون های فرهنگی، هنری و اجتماعی به عنوان مجموعه ای جوان، خودجوش و اندیشمند به سبب بهره مندی از پشتوانه‌ای عظیم استعدادها و توانایی های جوانان فرهیخته این مرز و بوم، ازجایگاهی ویژه در میان دانشگاهیان برخوردار می باشند. این نهادها به عنوان رکنی کارآمد و تأثیرگذار در شکل گیری فعالیت های گروهی و جامعه پذیری دانشجویان مطرح گردیده اند و به عنوان یکی از مهم ترین مراکز فعال دانشجویی در زمینه اجتماعی، فرهنگی و هنری در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی به ایفای نقش می پردازند. کانون ­ها هم ­اکنون یکی از بنیادی ­ترین عرصه ­ها برای تحقق اهداف و برنامه­­ های اصلی معاونت فرهنگی و اجتماعی مدیریت­ های فرهنگی دانشگاه ­ها در جهت پاسخگویی به نیازهای متنوع و رشد خلاقیت فرهنگی و هنری دانشجویان، سامان بخشیدن به تلاش ­های خود انگیخته فرهنگی، هنری و اجتماعی و قانونمند نمودن فعالیت­ های دانشجویی محسوب می ­گردند. انجمن علمی محلی برای فعالیت داوطلبانه دانشجویان در حوزه های علمی  بوده و دانشجویان با فعالیت در انجمن‌های علمی ضمن ترویج و تعمیق فضای علمی و رشد فعالیت های پژوهشی و فناورانه، زمینه رشد خود را نیز فراهم می‌آورند. بنابراین دور از انتظار نخواهد بود که دانشجوی فعال در انجمن‌های علمی را فردی بدانیم که به‌مراتب نسبت به هم‌کلاسی‌های خود توانمندتر و باتجربه‌تر بوده و با مهارت های کار تیمی، انعطاف پذیری، ارتباط موثر، مدیریت منابع انسانی و مدیریت، تفکر انتقادی توانمندتر شده است.