It is recalled that the defense session of Mr. Mohammadamin Esmaeilbeyg's dissertation in the doctoral degree in petroleum engineering with the title "Study on Sludge Formation in Oil Well Acidizing Treatment Using Molecular Simulation " will be held on January 14, 1401 from 14 to 16 in Saadi Hall, Faculty of Chemical and Petroleum Engineering, Shiraz University. The supervisor of this thesis is Dr. Khorram and the advisors are Dr. Ayatollahi and Dr. Zolghadr.
جلسه دفاع رساله دکتری به کوشش آقای مهندس محمدامین اسماعیل بیگ با عنوان "مطالعه تشکیل رسوب لجن در عملیات اسیدکاری چاه نفت به کمک شبیه سازی مولکولی" در روز شنبه مورخ 1401/10/24 ساعت 14 در سالن حافظ دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز برگزار می گردد. این رساله تحت نظارت و راهنمایی آقای دکتر محمد خرم انجام شده و آقایان دکتر سید شهاب الدین آیت الهی و دکتر امین رضا ذوالقدر به عنوان استاد مشاور در این رساله همکاری داشته اند. از کلیه اساتید، دانشجویان، متخصصان و علاقه مندان به موضوع دعوت می شود با حضور خود، موجبات غنای علمی و ارتقای کیفی کار را فراهم سازند. در زیر خلاصه ای از موضوع رساله آقای مهندس محمدامین اسماعیل بیگ آورده شده است.
یکی از معضلات فرایند اسیدکاری چاه های نفت، تشکیل رسوب لجن حین عملیات اسیدکاری است. این رسوب شاخص تولید و تزریق چاه را کاهش داده و از بهره وری آن میکاهد. تاکنون در مورد نحوه تشکیل این رسوب براساس شواهد موجود تعدادی سازوکار معرفی شده اند. از طرف دیگر، یکی از عوامل تشدید کننده این رسوب، وجود یونهای آهن در محلولهای اسیدی مورد استفاده میباشد. ازقضا، سازوکار تأثیر یونهای آهن در افزایش تولید این رسوب هم به طور شفاف مشخص نیست. در این رساله هدف این بوده است که به کمک ابزارهای موجود این پدیده ها را تحلیل و بررسی نموده و خلاءها را تا حد امکان رفع نمود. یکی از ابزارهای قدرتمند در پیشبینی پدیدههای فیزیکی و شیمیایی، شبیه سازی مولکولی میباشد. در این روش، با مدلسازی و شبیهسازی سیستم مورد نظر در مقیاس اتمی-مولکولی، میتوان از سازوکارهای پنهان برخی پدیده ها مطلع شد. در این رساله به کمک شبیه سازی مولکولی، فرایند اسیدکاری چاه مورد بررسی قرارگرفته است. در این راستا، سه بخش واکنش درشتمولکولها، سیستم نفت-اسید و اثر یونهای آهن مورد بررسی قرارگرفته اند. در بخش واکنش درشتمولکولها، با توجه به شواهد آزمایشگاهی مبنی بر پروتونه شدن مولکولهای آسفالتین، تقریباً تمامی حالتهای پروتونه پایدار آسفالتین و رزین شناخته شده و پایدارترین حالت هر مولکول مورد مطالعه دقیق قرارگرفته است. بخش سیستم نفت-اسید به مطالعه رفتار فاز نفتی درهنگام رویارویی با فاز اسیدی پرداخته و رسیدن درشتمولکولها به سطح را مورد مطالعه قرارداده است. در بخش پایانی، واکنش آبکافت یون آهن و اثر اسیدی کننده آن در محلولهای آبی بهطور نسبتاً جامعی مورد مطالعه قرارگرفته و از سازوکار دقیق آن پرده برداری کرده است.
جلسه به صورت همزمان از طریق لینک https://vroom.shirazu.ac.ir/m-khoram قابل دسترس می باشد.