به استحضار می رساند جلسه دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد آقای مهندس محمدرضا فکری در رشته مهندسی شیمی با عنوان "سنتز کلسیم کربنات رسوبی از ضایعات سنگ مرمریت استان فارس با پتاسیم کربنات و تولید بتونه به وسیله کلسیم کربنات پوشش داده شده با استئاریک اسید" در روز یکشنبه مورخ 30 دی ماه 1403 از ساعت 10 الی 12 در سالن سعدی دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز برگزار می گردد. استاد راهنمای این پایان نامه جناب آقای دکتر فریدون اسماعیل زاده و استاد مشاور جناب آقای دکتر کاظم عسکری فر می باشند.چکیده این پایان نامه به شرح زیر است:
امروزه کشور ایران با توجه به ذخایر عظیم سنگ ساختمانی خود از جمله مهمترین کشورهای تولید کننده سنگ ساختمانی در دنیا به حساب می آید. اما متاسفانه به هنگام استخراج از معادن و همچنین فرآوری سنگهای ساختمانی در کارخانه های سنگبری، بخش قابل توجهی از این سنگها تبدیل به ضایعات می شود، که نهایتا این فرآیندها علاوه بر هدر دادن سرمایه های ملی موجب ایجاد خسارتهای مختلف زیست محیطی نیز می شود. از اینرو ارائه راهکارهایی جهت استفاده مجدد از ضایعات این سنگها در حوزه های مختلف لازم و ضروری به نظر می رسد. یکی از مهمترین کاربردهای این ضایعات سنگها، تولید کلسیم کربنات میکرونیزه می باشد. کلسیم کربنات رسوبی (PCC) به عنوان پرکننده و گسترش دهنده در بسیاری از صنایع مختلف، به ویژه در
رنگ، کاغذ، پلاستیک، چسب و درزگیر استفاده می شود. در این پژوهش سنتز کلسیم کربنات رسوبی از ضایعات سنگ مرمریت استان فارس مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتهاست و تمام مراحل به وسیله نرم افزار Design Expert بهینه سازی شدهاست. در مرحله اول (کلسیناسیون) سه پارامتر اندازه ذرات، وزن ذغال استفاده شده در ماکروویو و مدت زمان کلسیناسیون مورد بررسی قرارگرفت. اندازه ذرات با مش 119، مقدار 35/15 گرم ذغال و مدت زمان 23 دقیقه و 42 ثانیه به عنوان بهینه این مرحله انتخاب شد. در مرحله دوم (هیدراسیون) دو پارامتر نسبت گرم آب به گرم کلسیم اکسید و سرعت همزن مغناطیسی بررسی و ارزیابی شد. نسبت گرم آب به گرم کلسیم اکسید 5/3 و سرعت همزن مغناطیسی 400 دور بر دقیقه به عنوان بهینه مرحله دوم انتخاب شد. در مرحله سوم (رسوب گذاری) پنج پارامتر دمای واکنش، سرعت همزن مغناطیسی، مدت زمان واکنش، غلظت محلول پتاسیم کربنات و نسبت گرم پتاسیم کربنات به گرم کلسیم هیدروکسید بررسی شد. دمای 75 درجه سانتیگراد، سرعت همزن مغناطیسی 400 دور بر دقیقه، مدت زمان 25 دقیقه، غلظت محلول پتاسیم کربنات 2 مول بر لیتر و نسبت گرم پتاسیم کربنات به گرم کلسیم هیدروکسید 5/2 به عنوان بهینه این مرحله انتخاب شد. سپس کلسیم کربنات سنتز شده را پوششدار کردیم. نشان دادهشد نسبت دو درصد وزنی استئاریک اسید بهترین عملکرد را دارد و کلسیم کربنات آبگریز خواهدشد. در انتها کلسیم کربنات پوششدار شده را در تولید بتونه استفاده کردیم. مشخص شد زاویه تماس بتونه به طور متوسط 72/102 میباشد. همچنین آزمون عمق نفوذ اندازه گیری شد و مقدار 38 میلیمتر گزارششد که در محدوده استاندارد بتونه میباشد.
بدین وسیله از کلیه علاقه مندان جهت شرکت در این جلسه دعوت بعمل می آید.