معرفی
معرفی
سنگ بنای اولیه پژوهشکده ازدیاد برداشت از مخازن نفت و گاز در دانشگاه شیراز در سال های ابتدایی دهه 80 شمسی با تاسیس مرکز تحقیقات ازدیاد برداشت نفت در دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز گذاشته شده و روند توسعه این مرکز با تاسیس دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز و راهاندازی بخش مهندسی نفت، با سرعت بیشتری ادامه یافت. در حال حاضر این پژوهشکده بر اساس موافقت اصولی ایجاد پژوهشکده شماره 96551/22/2 مورخ 11/05/1395 در دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز و در قالب پنج مرکز تحقیقاتی«ازدیاد برداشت از مخازن نفت»، «ازدیاد برداشت از مخازن گاز میعانی»، «بهینهسازی تولید گاز»، «شبیه سازی و مدل سازی از مخازن نفتی» و « فیزیک سنگ دیجیتال» در حال فعالیت می باشد.هدف اولیه و بنیادی پژوهشکده دستیابی به توان علمی و فنی لازم برای توسعه دانش فنی مورد نیاز جهت توسعه فناوری های مورد نیاز صنعت نفت کشور در زمینه افزایش ضریب بازیافت و بهبود تولید نفت و گاز و فراهم آوردن بستر های لازم جهت انتقال فناوریهای روز دنیا در زمینه های مذکور در کنار ایجاد بستر های لازم جهت مدیریت دانش در پژوهشکده می باشد.
این پژوهشکده با کم کردن موانع و فواصل بین صنعت و دانشگاه، موجب نیل به یکی از بزرگترین اهداف ملی یعنی پیوند دانشگاه و صنعت شده است. در این راستا قرارداد های پژوهشی و فناورانه بین پژوهشکده به عنوان نهاد متولی در دانشگاه شیراز با عنوان های انجام مطالعات پژوهشی و فناورانه به منظور توسعه فناوری ها در جهت بهینه سازی فرآیندهای تولید و افزایش ضریب برداشت در میادین منصوری و اسفند، انجام مطالعات پژوهشی مطالعات جامع توسعه میدان گازی هما، مطالعات پژوهشی آزمایشگاهی میدان آذر منعقد شده است.در طی این قرارداد ها دانشگاه و پژوهشکده به مدلسازی، شبیه سازی، غربالگری، آنالوژی، انجام تست های آزمایشگاهی و ساخت دستگاه های آزمایشگاهی جهت به دست آوردن دقیق ترین پیش بینی ها در پیش امکان سنجی و امکان سنجی روشهای مختلف ازدیاد برداشت می پردازد. همچنین با ساخت پایلوت آزمایشگاهی و ایجاد دیگر بستر های ممکن، خطاهای موجود بین پیش بینی های آزمایشگاه و نتایج عملیاتی را به حداقل ممکن می رساند. به طور کلی پژوهشکده ازدیاد برداشت از مخازن نفت و گاز دانشگاه شیراز با ساخت و استفاده از ابزارهای در دسترس، دقیقترین و نزدیکترین پیش بینی های ممکن، در جهت سهولت اجرای فرآیندهای ازدیاد برداشت از مخازن نفتی آنالیز شده و فازهای عملیاتی به بررسی پدیده های بین سطحی و ملکولی تا تزریق به پایلوت مخزن می پردازد. پژوهشکده ازدیاد برداشت از مخازن نفت و گاز ضمن انجام پژوهش های بنیادی و کاربردی، اقدام به انتشار مقالات علمی و پژوهشی در مجلات و همایش های علمی ملی و بین المللی، انجام موفقیت آمیز بیش از 15 پروژه صنعتی با حمایت شرکت ملی نفت ایران و همکاری گسترده میان رشته های مختلف در دانشگاه شیراز، دانشگاه های داخل کشور و دانشگاه های بین المللی نموده است. بر این اساس عنوان کلی توانمندی های این پژوهشکده به شرح زیر است.
● انجام مطالعات ازدیاد برداشت در مقیاس آزمایشگاهی تا مقیاس میدانی شامل
- مطالعه آزمایشگاهی روشهای مختلف ازدیاد برداشت پایه آبی، پایه گازی ، تلفیق روش های ترکیبی
- غربالگری مقدماتی و پیشرفته روشهای ازدیاد برداشت
- مطالعه چالش محور میادین نفتی و گازی جهت پیشنهاد روش های بهینه بهبود/ازدیاد برداشت
- ارتقا مقیاس نتایج آزمایشگاهی به مقیاس میدانی
- شبیه سازی تحلیلی و عددی روش های مختلف ازدیاد برداشت
- شبیه سازی مقیاس میدان روش های ازدیاد برداشت و طراحی سکتور اجرایی آنها
● مدلسازی پدیده ها و مکانیزم های تاثیرگذار در فرایند ازدیاد برداشت از مخازن نفتی
● چاه آزمایی در مخازن شکافدار و بررسی کاربردی نمودارهای چاه پیمایی با استفاده از مدلسازی به وسیله هوش مصنوعی
● مطالعات آسیب سازند در چاههای تولیدی و تزریقی ناشی از رسوب مواد معدنی و آلی و ...
● مطالعات چالشهای رسوب آسفالتین (شامل مطالعات آزمایشگاهی و شبیه سازی) در میادین نفتی (در مقیاس مخزن، چاه، خطوط انتقال) و ارائه راهکارهای بهینه جهت رفع مشکلات مذکور
● مطالعات ژئوشیمیایی مخزن با رویکردهای مختلف شامل شناسایی مخزن، ازدیاد برداشت و اکتشاف.
● مطالعات مخازن نفتی و گازی شامل مطالعه خواص سنگ و سیالات مخزن، مطالعه رفتار فشاری مخزن، مطالعه موازنه مواد مخزن و ...
● مطالعات مربوط به ذخیره سازی گاز
● مطالعه محیط زیستی حوزه انرژی تصفیه پسماند و بهینه سازی آب تزریقی و سایر موارد مربوط
● مطالعه و توسعه ابزارهای نرم افزاری و سخت افزاری مورد نیاز صنعت نفت در صنایع بالادستی و پایین دستی