به استحضار می رساند جلسه دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد خانم مهندس صفورا مقصودی در رشته مهندسی شیمی با عنوان "امکانسنجی بازیابی کاستیک از پساب کاستیک مستعمل واحد های الفین مجتمع های پتروشیمی با استفاده از روش اکسیداسیون هوای مرطوب کاتالیستی" در روز یکشنبه مورخ 25 شهریور 1403 ساعت 10 صبح در دفتر بخش مهندسی گاز دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز برگزار می گردد. اساتید راهنمای این پایان نامه جناب آقای دکتر مولا و جناب آقای دکتر مهران بد و استاد مشاور جناب آقای دکتر حقیقی می باشند. چکیده این پایان نامه به شرح زیر است:
امروزه موضوع تولید پسابهای پتروشیمی یکی از دغدغههای اصلی برای تخریب محیط زیست طلقی می شود و تصفیه مناسب آن جهت حفظ محیط زیست ضروری می باشد. هدف از انجام این پژوهش تصفیه پساب کاستیک مستعمل تولیدی در واحد اتیلن شرکت پتروشیمی مروارید و بازیابی کاستیک از آن با استفاده از فرآیند اکسیداسیون هوای مرطوب کاتالیستی و آهک زنی میباشد. پساب مورد نظر دارای قلیاییت و COD بالا و عمدتا حاوی ترکیبات: سدیم هیدروکسید با غلظت ppm 46000، سدیم سولفید با غلظت ppm16980 و سدیم کربنات با غلظت ppm 4700 میباشد.
پس از آنالیز دقیق نمونه پساب مورد نظر، آزمایشات در دو بخش انجام پذیرفت:
در بخش اول به سنتز کاتالیست ناهمگن مس بر پایه سیلیس و کلیپتینولایت پرداخته شد، علاوه بر آن کاتالیستهای همگن صنعتی دردسترس شامل: IVKAZبه صورت مایع و جامد و EUROPHATHAL نیز جهت مقایسه انتخاب شدند. فرآیند اکسیداسیون هوای مرطوب کاتالیستی به صورت ناپیوسته در دمای ۵۰-۹۰ درجه سانتی گراد و فشار اتمسفریک در مدت زمان ۳۰-۹۰ دقیقه انجام شد. پارامترهای مورد بررسی در این فرآیند، غلظت کاتالیست، دما و زمان میباشند.
در این پژوهش در بخش اول با هدف بهینهسازی شرایط فرآیند و کاهش مؤثر سدیم سولفید و COD به عنوان متغیر پاسخ، از نرمافزارDesign Expert 12 جهت طراحی آزمایش با روش optimal گرفته شد.
بر اساس نتایج بدست آمده، فعالترین کاتالیست جهت حذف سولفید سدیم، کاتالیست مس بر پایه سیلیکا میباشد که در دمای ۶۰ درجه سانتیگراد و مدت زمان ۹۰ دقیقه راندمان حذف 46/22 درصد را ایجاد مینماید. برهمین اساس غلظت سولفید سدیم از ppm 16980 به ppm 13170 و COD از ppm 1500 به حدود ppm 4/1187 رسیده است.
دربخش دوم پژوهش، فرآیند آهک زنی بر روی پساب تصفیه شده مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور نمونه هایی با بالاترین راندمان حذف سولفید سدیم برای هر کاتالیست را انتخاب و برروی آنها فرآیند آهک زنی انجام گرفت. نتایج نشان داد که افزایش غلظت سود برای نمونه های اکسید شده، با مقدار کم میباشد. بررسیها نشان داد که کاستیک مستعملی که فاقد مقدار کافی سدیم کربنات باشد، در عمل برای بازیابی سود چندان موثر نیست.
بدین وسیله از کلیه علاقه مندان جهت شرکت در این جلسه دعوت بعمل می آید.